Gotland Grand National


Gotland Grand National er en av verdens største enduro-konkurranser. Enduro, som er avledet av det engelske ordet «endurance» (utholdenhet), betegner konkurranser der motorsykler kjører på baner i meget vanskelig terreng. Konkurransen ble avviklet første gang i 1984. I begynnelsen ble den uten unntak avviklet på utrolig tøffe baner, men i løpet av den senere tiden har konkurransen blitt gjort enklere slik at flere kan delta.

Enduro in hard terrain

Utøverne deles inn i totalt ni forskjellige klasser, alt ettersom hva slags motorsykkel de disponerer. De ulike kategoriene blir stadig utvidet for å inkludere enda flere potensielle deltakere. I 2015 ble det endog innført en egen klasse for elektriske motorsykler! I 2010 ble det også åpnet for at ungdommer i alderen 12-16 år kunne delta. Dette inkluderende konseptet forklarer også hvorfor Gotland Grand National bare blir mer og mer populært for hvert år som går. Allerede i år 2000 deltok over to tusen ivrige motorsyklister, mens antallet i dag er enda høyere.

Rittet forløper alltid i oktober, etter at jevne regnbyger har bløtt opp marken men før vinterfrosten setter inn for alvor. Banene er godkjent av den svenske foreningen for motorsykler og snøscootere, Svemo, som også er ansvarlig for alle andre lignende konkurranser på svensk jord.