Moto GP


Verdensmesterskapet i MotoGP er det ledende i roadracing. Mesterskapet er inndelt i tre klasser: MotoGP, Moto2 og Moto3, hvor inndeling er basert på vekten på motorsyklene. Motorsyklene er spesialdesignede fartsmonstre som ikke er til salgs for det allmenne publikum. Følgelig kan de heller ikke kjøres lovlig på offentlige veier. Dette skiller Moto GP fra for eksempel verdensmesterskapet i Superbike og Isle of Man-løpet, hvor utøverne kjører modifiserte versjoner av konvensjonelle motorsykler.

4310301-valentino-rossi-pilot-of-motogp (2)

Det første mesterskapet i roadracing ble avviklet så tidlig som i 1949, med FIM (Federation Internationale de Motorcyclisme) som organisator. FIM er også i dag hovedarkitekten bak denne raskt voksende sporten, som i løpet av de siste tiårene har spredd seg til hele verden. En rask titt på banene som blir benyttet i årets mesterskap bekrefter dette inntrykket. Foruten klassiske europeiske baner som Chemnitz (Tyskland), Le Mans (Frankrike) og Spielberg (Østerrike), foregår løpene i land som Argentina, Qatar, Malaysia og Japan.

Den største kjøreren gjennom tidene er italieneren Giacomo Agostini, med hele ti verdensmesterskap under beltet, mens landsmannen Valentino Rossi endte med ni. Andre store kjørere var australieren Mick Doohan og engelskmannen Mike Hailwood, som vant 10 av 12 løp i 250 cc-klassen i 1966.