Oppsiktsvekkende motorkonkurranser


Helt siden den første motoren ble installert i en doning med fire hjul, har motorkonkurranser vært et faktum. Det finnes såpass mange av dem at man umulig kan følge med på dem alle – de største mesterskapene er samtidig utrolig populære. Mange millioner følger med på Formel 1, MotoGP, WRC og andre typer race, men hva med de mer spesielle konkurransene? La oss titte på noen av de underligste;

Truck Racing Championship

Vi starter ut med denne av en god grunn – man må alltid begynne måltidet med en liten skje. Truck Racing Championship, bedre kjent under forkortelsen TRC, er et årlig mesterskap for trucker. Ja, trucker, akkurat som trucksjåfører bruker for å frakte varer fra land til land. Disse truckene har dog ekstra heftige motorer og ingen containere – altså kan de komme opp i svimlende farter. Det er meget spesielt å følge med mens disse gigantiske doningene på flere tonn kjører om kapp i stor hastighet. Mesterskapet går dessuten verden rundt mens trucksjåførene samler inn poeng, akkurat som i Formel 1 og de andre kjente motorkonkurransene. TRC organiseres dessuten av FIA, Det internasjonale bilsportforbundet, akkurat som de andre store konkurransene. Derfor er det ikke overraskende at alt foregår så profesjonelt som overhodet mulig. Med det sagt, er det på tide å legge profesjonaliteten til side.

PokerStars Drag and Drift

Hvert eneste år avholdes en meget spesiell konkurranse på Isle of Man, en liten øy mellom Irland og Storbritannia som tilhører de sistnevnte (på papiret). Man kan heller kalle det for en sammenkomst av motorfrelste mennesker, ikke helt en konkurranse. Navnet er PokerStars Drag and Drift, og det er naturlig nok PokerStars som sponser den årlige begivenheten. Hit kommer folk fra både fjernt og nært for å vise frem sine håndlagde sportsbiler, motorsykler, dragbiler og… elektriske rullatorer. Ja, du leste helt riktig. Du er kanskje vant til å se rullatorer snegle seg fremover i rundt ti kilometer i timen? Da må du ta turen til PokerStars Drag and Drift for å se hvor fort de egentlig kan gå. Et par år siden klarte to engelskmenn faktisk å slå fartsrekorden for elektriske rullatorer – ja, de fikk en elektrisk rullator til å gå i over 160 kilometer i timen! Og det ender ikke der…

LeMons 24 timer

Du har garantert hørt om LeMans, det verdenskjente racet der profesjonelle førere kjører på vakre baner i et helt døgn. Stilige, moderne biler, tusenvis av tilskuere. Vel, LeMons har også tusenvis av tilskuere og foregår i 24 timer, men er ikke helt det samme. Her er det nemlig et mirakel om alle bilene i det hele tatt klare å kjøre i 24 timer. Jo, i 24 Hours of LeMons får man nemlig ikke bruke en bil som koster mer enn 500 dollar. Kort sagt vil en rekke halvdøde bilvrak i alle former og farger kjøre rundt på banen så lenge de klarer, og vinneren tar hjem en premie på tre ganger bilens verdi. Altså litt over ti tusen kroner. Det er like moro som det faktisk er spennende, og hvis du noen gang får muligheten til å besøke racet, bør du absolutt ta turen.

Autonomous Car Track Day

Nå var ikke dette et ordentlig race, ei heller en konkurranse folk tok særlig seriøst, men den er absolutt verdt å nevne. Uansett om du liker det eller ikke, er vi på vei mot fremtiden. Vi jordboere, altså. Vi vet ikke helt hva fremtiden vil bringe, men vi vet at bilene vil være automatiske. Uten førere. Nettopp derfor fulgte mange med når den første oppvisningen av biler uten førere ble satt i gang i USA. Mange ble kanskje litt skuffet (vi inkludert), siden man forestilte seg at robot-bilene skulle suse av gårde i svimlende fart og legge seg inn i hver sving mye bedre enn Schumacher og co. Det var dog det stikk motsatte man fikk se. Bilene sneglet seg frem, kom aldri i nærheten av noen toppfart. En ombygd Tesla Model S var den eneste som var spennende å følge med på.