Store motorsykkelkonkurranser i Norge


Her i Norge så er kanskje ikke motorsykkelsport det største innen motorsport, men likevel så er det stort blant både publikum og utøvere og det finnes også en del arrangementer å velge mellom dersom en skulle ønske å dra på det.

Det finnes ulike former for konkurranse innen motorsykkelsport, med Enduro er det fokus på utholdenhet, Roadracing er hastighetsløp på asfaltbaner, Dragracing er akselerasjonskonkurranser på asfalt og det finnes enda flere enn det.

I Norge så de første hastighetsløpene arrangert helt tilbake i 1914, hvor det var bakkeløp, isbaneløp og orienteringsløp som var mest populært. Speedway arrangeres her i Norge av Norges Motorsykkelforbund, som har arrangert NM både innen speedway siden 1938 og innen langbaneløp siden 1932.

Det arrangeres også NM i motocross, noe som har blitt gjort siden 1957, det kjøres nå fordelt på fire separate konkurranser. I NM i motocross så er lengden på banen 1,5 – 3 km og har en asfalt med bredde på 8 meter. Innen konkurranen så kjøres det flere runder innenfor bestemte tider som vanligvis ligger på ca 30 min og det er fellesstart med opptil 40 sykler.

Under kategorien motocross så kommer også FMX, speedcross og supermotard. Det arrangeres NM innen disse kategoriene også.

Det arrangeres også dragracing her i Norge, hvor vi har fire baner som benyttes til nettopp dette. Frøya i Trøndelag, Valle i Setesdal, Hell ved Trondheim og også Gardermoen Raceway. Innen dragrace så konkurreres det fører mot fører og det er ingen forskjell gjort mellom kvinner og menn.

Her i Norge så arrangeres det også noe som kalles for Classic Racing, dette er enkelt forklart «roadracing» bare at det benyttes gamle motorsykler istedet for nye og moderne. Her så foregår kjøringen på lukkede baner og her i Norge så arrangeres det både på Vålerbanen, Rudskogen og på Arctic Circle Raceway i Mo i Rana.