Store nasjonale motorsykkelprofiler


Hver nasjon har sine egne motorsykkelprofiler. Her i Norge vil mange trekke fram Rally Dakar-veteranen Pål Anders Ullevålseter, freestyle-utøveren André Visdal Villa eller det bråmodne stortalentet Genette Klyve Våge. Drar vi imidlertid til den andre siden av jorden, til det naturskjønne Australia, er Mick Doohan mannen alle snakker om. Den sympatiske 51-åringen ble verdensmester i 500 kubikksklassen i MotoGP hele fem ganger, og vant internasjonal heder og berømmelse for sine ville forbikjøringer og solide sportsånd. Landsmannen Troy Bayliss er en annen australsk helt som med sine tre seire i Superbike World Championship ytterligere bidro til å sette Australia på verdenskartet.

valentino-rossi-pilot-of-motogp

Italia er en annen stor motorsykkelnasjon, og kan skryte av å ha de to fremste kjørerne i MotoGPs historie. Vi tenker selvfølgelig på Giacomo Agostini og Valentino Rossi, som vant henholdsvis åtte og syv sammenlagtseire i det samme mesterskapet. Rossi spesielt har blitt et ikon langt utenfor Italias grenser. Ikke bare var og er Rossi en gudbenådet motorsyklist, men han var også en herlig konkurranseutøver som alltid visste å underholde publikum med sine spillopper og påfunn.

Reiser vi videre til England rager Mike Hailwood høyest. Hailwood, som deltok profesjonelt i årene 1958-1967, vant hele 76 seire i MotoGP i løpet av karrieren, hvilket plasserer ham på en svært respektabel fjerdeplass gjennom tidene bak Agostini, Rossi og spanjolen Angel Nieto.